söndag 11 maj 2008

Cheddarost och afternoontea


Igår kväll hann jag, Dado och pappa med en promenad i den lilla byn. Vi gick nog runt det mesta av byn på den kvart vi promenerade, och delar var det så svart att vi fick gissa att vi gick rätt. Men det var en trevlig promenad i alla fall. Vi såg en hund, och vi såg byns brandstation!

Morgonens engelska frukost serverades på det B&B där mamma och pappa bott. Och den serverades gratis... I alla fall efter att jag argumenterat med först ägarinnan och sedan hennes man. Jag hävdade bestämt att det var deras problem att vi bodde på ett annat ställe, och inte vårt. Och självklart så vann jag och frukosten serverades gratis även för oss, som en kompensation.

Efter morgonmålet åkte vi raskt vidare mot Cheddar gore och byn Cheddar. Precis som kan utläsas av namnet är det härifrån Cheddarosten kommer. Traditionellt har den lagrats i de djupa, fuktiga grottorna i ravinen. Vi satte oss i en dubbeldäckarbuss och fick en kort introduktion till byns och ravinens historia. Sen gick vi igenom en av grottorna och tittade på de vackra kalkstenarna. Vi hade sådan tur att det var i princip tomt på turister eftersom vi var där så tidigt.

När vi var klara med att utforska den grottan begav vi oss vidare mot raka motsatsen och nådde 264 trappsteg senare upp till toppen av Jacobs ladder, en trappa upp till ravinens krön. Sofia, mamma och Linda valde att klättra vidare upp i utsiktstornet, medan pappa, jag och Dado fortsatte vandringen ytterligare lite högre upp i ravinen. Där bjöds vi på en fantastisk utsikt över området.

När vi flåsande kom ner igen gick mamma och pappa för att fika medan vi andra gick in i nästa grottsystem. Dessa var upplysta i diverse mystiska färger och avslutades med mekaniska dockor som spelade upp scener ur något som påminde om Sagan om ringen. Det mest skrämmande på hela turen var de kokonger och källarspindlar vi såg på vägen ut. *ryser*

Ute i solen blev det glass och sedan en tur till den enda ostfabrik som finns kvar i Cheddar. Där fick vi veta hur osten fortfarande tillverkas för hand och att en del av osten fortfarande lagras i grottorna. Självklart såg vi till att både smaka och prova just den varianten!

När magarna började kurra styrde vi kosan mot Romans baths i Bath. Eftersom jag i förväg läst på att det bästa stället för afternoontea i denna del av England är just Pump room på Roman baths promenerade vi dit. Detta visade sig vara en minst sagt lyxig inrättning i tidsenlig miljö och med stråkkvartett som underhöll gästerna. Vi skämde bort oss riktigt och hann med både snittar, tarts, scones och efterrätt!

En liten promenad förbi Fudge kitchen (världens godaste fudge), det äldsta huset i Bath och Abbey church och sen in i bilen igen. Några varv i gamla stan, eftersom det visade sig att alla vägar vi provade slutade där vi började, och sen en snabbtitt på Royal Cresent.

Sen tog vi vägen över Oxford tillbaka mot London. Utanför London var vi alla hungriga igen och letade upp en KFC med GPS:en. Vi hittade en i Enfield och svängde därför av. För inte kan vi väl missa att äta på KFC när vi är i närheten. Vi köpte på oss massor med kyckling i olika varianter, majs och lite dippa och gick till närmaste grönområde där det kunde ha varit mysigt och fint. Tyvärr visade det sig att vi inte var de första som tagit KFC mat med oss dit, men vi var nog de första som använde soptunnan för att städa efter oss när vi gick.

Mätta i magen åkte vi tillbaka till det numera bekanta Homedale.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar