söndag 8 juni 2008

Bröllop del 2: Godiskastning, zigenare och rökelse

När så bruden anlänt skålades det ytterligare en stund, och sedan intogs bilarna ackompanjerat av folkmusiker. Bojan fick det hedersamma uppdraget att vara flaggbärare i den främre bilen, och bar stolt den serbiska flaggan.

Tutande för glatta livet, med påslagna varningsblinkers och i makligt tempo bar det sedan iväg mot kyrkan. Totalt var vi ett 60-tal bilar som väsnades och som kastade ut godis och småmynt på gatan. Jag och Sofia kände oss först lite skeptiska till just detta - att kasta godis på småbarnen - men fann oss snabbt och kastade nästan för snabbt ut allt vi hade.

Väl uppe på kullens topp steg vi ur bilarna och bruden började sin promenad mot kyrkan. Vid armen hade hon en av sina giftomän och vid sin andra sida sin tärna. I kyrkan, som bara rymde ca 60 av de över 200 gästerna, fick så brudparet äntligen stå bredvid varandra.

I kyrkan stod alla gäster upp under hela ceremonin bestående av guldkronor, ljus, ihopbundna händer, rökelse och skönsång från prästen. Det var kul att se hur de ortodoxa i sällskapet korsade sig varje gång prästen gjorde det. När ceremonin nått sitt slut blev det dags för gratulationer och donationer till kyrkan. Den lagliga vigseln hade inte ännu ägt rum, men brudparet gratulerades ändå för äktenskapet.

Under vigsel hade byns egna zigenarmusiker anslutit sig. Det är ingen som ber de komma men tydligen är de ändå alltid med. När det är lördag och dags för bröllop kommer de på eget initiativ och spelar för sedeldonationer från åhörarna. Efter en stund med gratulationer, hög musik och riskastning togs bröllopsfoton med släkt och familj innan resan ner från berget påbörjades.

Väl tillbaka i festlokalen blev det en paus innan det var dags för den borgerliga och lagligt bindande vigseln. Vigseln förrättades genom att parterna och deras två vittnen alla fick skriva under i en stor bok.

Det var spännande att se hur alla gäster stod och småpratade i kyrkan för att sedan i gravlik tystnad överse den borgerliga vigseln.

Kul var också hur mycket beröm Dado fick för sin illande rosa slips!

1 kommentar:

  1. Ni gör så roliga saker jämt! :-) Jag hoppas vi kan träffas i sommar då det e lite lättare att komma loss från allt!!! //Annika

    SvaraRadera